"Llarga vida a l'Eiximenis!". Aquest és el desig expressat ahir pel pedagog Salomó Marquès per tancar la seva conferència en el marc de la inauguració del Centenari de l’escola Eiximenis, celebrada ahir a la nit al Saló de Descans del Teatre Municipal de la ciutat i que va presidir Anna Pagans, alcaldessa de Girona; Ernest Maragall, conseller d’educació de la Generalitat i Maria Lluïsa Bonmatí, directora de l'Eiximenis. La sala noble va acollir a alumnes, mestres, mares, pares, antics professors i ex-alumnes que varen seguir l’acte de marcat caràcter pedagògic sobre la història de la nostra escola i, a l’hora, del darrer segle de l’educació a Girona.
Marquès va començar la seva conferència explicant com era la Girona dels primers anys del segle XX, amb només 17.000 habitants i on el 60% de la població era analfabeta. A les escoles hi havia pocs nens i menys nenes "per què havien d’anar-hi si acabarien fent de mestresses de casa?" va aclarir el ponent. És en aquest context en el que Doña Carmen, la fundadora i directora en els primers 36 anys de l'Eiximenis, obre l’escola amb el finançament del seu pare, un constructor de la ciutat, i l’ajuntament.
Marquès va recordar les dificultats educatives durant les dictadures de Primo de Rivera i de Franco enfront de l'impuls pedagògic de la república i de l'actual període democràtic. "Els anys en pau de la república varen ser anys magnífics per les escoles ja que es pensa que el nen és el primer ciutadà del país", va recordar Salomó Marquès. El repàs històric es va completar amb la construcció de l'actual edifici, a principis dels cinquanta; la recuperació de l’educació en català per la tossuderia de la directora Maria Ros; l'obtenció el 1981 del premi Baldiri Reixach; l’elecció democràtica del primer director l'any 1983 -Josep Soler- i la formació del primer Consell Escolar, tres anys després. "En cent anys, l'Eiximenis ha tingut només sis directors, un miracle!", va ironitzar Salomó Marquès.
Abans de la conferència, varen haver-hi els discursos oficials de la inauguració. El conseller Ernest Maragall va assegurar que "la ciutat no seria la mateixa sense l'Eiximenis ja que aquesta escola ha format el caràcter de Girona", el va posar com exemple d’escola pública “per la seva ambició i el seu ànim” i que havia volgut assistir a l'acte "com a reconeixement del país a les meravelles que tenim". L’alcaldessa Anna Pagans va combinar paraules de nostàlgia personal "la meva àvia va fer-hi pràctiques de mestre i jo vaig ser-ne alumne des dels 3 anys", amb un discurs més oficial recordant que l’Eiximenis és un "exemple de l’impuls de l'escola pública a la ciutat, fidel a un ideari que continua suposant un veritable orgull ".
La directora de l'Eiximenis, Maria Lluïsa Bonmatí, va destacar l’esperit de la fundadora de l’escola que volia que els seus alumnes aprenguessin a “saber, a fer, a ser i a conviure”. Va agrair la feina del seu equip de mestres i l’esforç de tota la comunitat educativa de l’Eiximenis en l’empeny de la organització del centenari. L’acte va acabar amb una copa de cava dels assistents al hall del Saló de Descans.