15 de desembre del 2008
Demà, la cantata "100 Nadals".
14 de novembre del 2008
“L’Eiximenis del segle XXI"
Joan Manuel del Pozo ens va parlar de la necessitat que tenen les societats complexes com la nostra de persones més completes que mai. L’educació ha de intervenir, per això, sobre els diversos eixos constituents de la persona: teorètic, ètic, social i estètic. A l’eix teorètic, digué, el valor són els coneixements. A l’eix ètic el valor és la dignitat que l’ensenyament ha de reconèixer i nodrir amb la pràctica i el contagi, definint-nos la dignitat com ho feia el filòsof Inmanuel Kant “La qualitat de la persona que fa que mai ningú l’hagi de veure com un instrument del que aprofitar-se, sinó sempre com una finalitat en sí mateixa” . A l’eix social el valor és la bondat. A l’eix estètic el valor és la sensibilitat per percebre l’equilibri i la bellesa.
Rosa Maria Terradellas ens va parlar dels grans canvis que ha sofert la nostra societat en els darrers cent anys, canvis que també han afectat les formes de vida familiar i la vida quotidiana, alguns derivats dels avenços de la ciència i la tecnologia. L’escola s’ha hagut d’anar adaptant a aquests canvis. Ens va dir que l’Eiximenis és una escola amb identitat , que s’ha sabut adaptar. Creu que això ve del seu compromís social, de la seva responsabilitat i el seu compromís, del sentiment de pertinença dels membres de la seva comunitat i de l’esperit de servei de l’escola. De cara al futur ens va subratllar la importància de fomentar en els i les alumnes la llibertat, l’autonomia i l’esperit crític, en base al diàleg i al reconeixement i la confiança en els altres.
Ramon Casadevall ens va insistir en la necessitat de parlar d’aprenentatge , a més de parlar d’ensenyament. També ens va parlar, citant el psicòleg Steven Pinker, que , malgrat la importància de la programació voluntària d’activitats, una part molt important del nostre aprenentatge depèn de l’atzar. També que és molt important l’aprenentatge inconscient. Per això va acabar fent-nos tres propostes: Hem d’admirar els miracles del coneixement, facilitar climes segurs per l’aprenentatge, com suggereix Howard Gardner, el també psicòleg autor de “La ment del futur”, i promoure canvis que en desencadenin d’altres creant cercles virtuosos de canvi.
Mª Lluïsa Bonmatí va partir de les idees base de la filosofia de l’escola Eiximenis. Ens va parlar de l’aprendre a ser persona insistint en els valors de les actituds. L’aprendre a saber, lligat avui dia a l’ús i al coneixement de les noves tecnologies. L’aprendre a fer centrant-se en la competència i la qualitat de l’acció. I hi va afegir, a títol personal, l’aprendre a adaptar-se, assimilant els canvis amb rigor i criteri propi. Tanmateix va fer esment de l’autonomia de centre, l’avaluació, la formació continuada, les activitats extraescolars, la racionalització del calendari escolar i l’educació conjunta família-escola. Va destacar que quan un mestre educa ajuda també a l’infant a ser persona lliure i ciutadà responsable. Finalment va fer una crida al compromís que la societat ha de tenir amb l’educació i va proposar endegar un procés reflexiu que ens condueixi a un model educatiu que retorni al nostre país, el prestigi pedagògic.El torn de preguntes va esser curt, potser és bo esmentar una pregunta sobre la identitat que va generar esments a l’escriptor Amin Maalouf, l’autor de l’assaig “Identitats assassines”, i a l’escriptor alemany Hans Magnus Enzensberger, i als seus treballs sobre la identitat cultural.
Varem acabar recordant la faula de La Fontaine que va donar orígen al títol de l’informe Delors sobre l’educació: “Guardeu-vos -va dir el pagès- de vendre el patrimoni dels pares, perquè hi ha un tresor amagat a dintre”. L’educació concentra tot el que la humanitat ha aprés sobre si mateixa, l’educació és aquest patrimoni i cal esser conscients que no es pot malbaratar perquè “hi ha un tresor amagat a dintre”.
20 de juny del 2008
Éxit de la Festa major.
Des de primera hora del matí, l’escenari de la plaça va omplir-se d’exhibicions (d’anglès, de funky, de contes, de titelles, d’expressió corporal, de teatre, de música, de dansa, de guitarra, de coral,..) mentre els més grans participaven a la gimcana del centenari, els més petits gaudien dels tallers al menjador i la pista aplaudia l’exhibició de patinatge.
Les parets de l’escola varen rejovenir durant tot el dia. Els passadissos varen ser l’escenari de la trobada de desenes d’antics alumnes de totes les edats. Algunes, primer, ni es reconeixien, després s’abraçaven i ploraven nostàlgicament per la infantesa passada a la nostra centenària escola. Els records, les anècdotes i les rialles varen omplir l’Eiximenis com a punt de trobada físic i de la memòria dels amics i les amigues de la infantesa. La organització havia previst que la jornada de portes obertes fos només al matí. En canvi, a quarts d’onze de la nit n’hi havia que encara es deixaven endur per les imatges projectades a l’aula de música o tafanejaven pels passadissos on els mestres actuals havien preparat minuciosament testimonis del pas del temps per la nostra escola. El dinar del migdia, només per antics alumnes, va omplir el menjador i alguna taula més, que es va haver de parar al porxo. Els alumnes de cinquè varen exercir de magistrals amfitrions, cambrers de luxe pels nens i nenes de totes les edats.
Les parades de la plaça –amb mares i pares també de cinquè- varen contribuir a l’aire de festa major amb la barra de bar i la venda de samarretes del centenari, on hi figuren els noms de tots els nens i nenes que anaven a l’Eiximenis l’any que l’escola en feia cent 100.
La festa major va saber adaptar la commemoració centenària amb algunes activitats que ja es feien a l’escola però en dates diferents. A l’exhibició de les extrascolars s’hi va afegir el sopar (de fideuà, clar) i la graduació dels alumnes de 6è. Els nois i noies que deixen l’Eiximenis han tingut cada any el seu particular homenatge però enguany va ser més seguit. És més fàcil que les famílies puguin ser-hi si es fa en dissabte. Els “graduats” feien cara de son, ja que acabaven d’arribar del seu viatge de final de curs, però encara els va quedar força per aclamar als seus mestres dels darrers 9 anys sobretot a la directora Maria Lluïsa Bonmatí i al senyor Vicenç Terrádez que, com ells, també deixaven l’escola coincidint amb el final del curs. Diplomes, extraordinàries orles (gràcies al Pep Admetlla i moltíssimes gràcies la família Solé-Costa!), cançons, llàgrimes, emocions, records i moments per recordar sempre més.
Al matí, com si fossin bolets gegants, al pati li varen créixer uns inflables màgics i increïbles. Els més petits mai s’haurien pogut imaginar que sobre l’escenari quotidià pogués haver-hi res més que pedres i arbres. “I no s’ha de pagar?” preguntaven ingènuament, descalços, a la cua per accedir als grans tobogans. A la tarda tot l’espai es va tornar trepidant: gegants i capgrossos de La Fal·lera, partits 3x3 de bàsquet i de futbol, exhibicions de guitarra i de monocicle –a càrrec d’antics alumnes- i els ja clàssics jocs i tómbola que ens varen ajudar a arribar a les 9 del vespre, l’hora de sopar.
Però a les 9 el sopar no estava a punt per què varem fer aflorar el cor encongit que ens havia acompanyat tot el dia. A mig matí ens havia arribat la mala notícia que la Júlia Quera, de P4, se n’havia anat la nit abans, per sempre, sense avisar, i que no havia vingut a la festa ni tornaria mai més a l’escola. Els seus companys de classe varen passar el dia gaudint de la festa aliens a la tràgica notícia mentre la majoria de mares i pares l’anaven coneixent, fent el cor fort, amb un nus feixuc al coll. A la direcció de l’escola, a l’Ampa, als mestres i a mares i pares de P4 ens va semblar que la festa havia de continuar, que s’havia de reduir l’ostentació festiva (es va suspendre la cercavila per la ciutat) i que s’havia de fer un acte de record per la Júlia Quera. Així doncs, a les 9, enlloc de sopar, es varen enlairar 100 globus blancs al cel mentre es recitava Antoine de Saint Exupery. La resta dels nens i nenes de la classe varen ser els encarregats de deixar-los anar. Sempre més la recordarem!
La resta del vespre va ser perquè tota la comunitat de l’escola compartís taula amb el sopar multitudinari acompanyats amb la música de l’Helena Solà i en Jaume Vila i culminat amb la disco mòbil d’en Xexu, fins molt tard. La tómbola dels de cinquè i els balls, fins tard, varen cloure un llarg dia de festa major molt carregat de petites i grans emocions. Una jornada feta, entre tots, pensada pels alumnes de l’escola i viscuda amb la intensitat de les coses que venen de gust de fer. Per molts anys, Eiximenis!
16 de maig del 2008
El programa de la Festa Major!
Programa Festa Major en PDF
5 de maig del 2008
L'Eiximenis: la marca d'un model pedagògic.
Montserrat Mestres, 29 anys com a mestre i, ara, jubilada però col·laboradora incansable durant 14 anys de l'Eiximenis va parlar de la memòria d'una escola "excepcional, la primera escola pública de Girona", amb 17 alumnes i una metodologia pedagògica contrària a de "con la letra com sangre entra...". Mestre va recordar que "de seguida l'escola té 178 alumnes, i Carme Huguet va passar de ser professora única a incorporar-ne més però sempre "educant en valors, exercint una pedagogia activa,... amb moltes sortides." Montserrat Mestres, que a més és autora de llibre de "L'Eiximenis, Memòria d'una escola" va recordar que amb la dictadura, l'ensenyament va canviar però no va perdre el prestigi de l'època de donya Carmen i quan amb "el boom demogràfic els futurs pares matriculàven les seves filles abans que neixessin". Va recordar, també, el paper de la directora Maria Ros com a impulsora que l'Eiximenis fós ser de les primeres escoles en ensenyar en català. Va recordar les eleccions democràtiques de la resta de directors: Josep Soler, Antoni Domènech i Maria Lluïsa Bonmatí com a contoinuació del model pedagògic propi. A més va emfatitzar el paper de l'associació de pares en diferents moments de la història de l'escola. Mestres va concloure que el projecte educatiu" "no ha estat només dels directors, dels mestres i dels alumnes, sinó també dels pares i tot el personal."
Dolors Condom, una de les millors especialistes en cultura clàssica, professora jubilada de l'Institut Vicens Vives, va recordar quan va fer les seves pràctiques a l'Eiximenis com a escola annexe, el 1946, i de les proves d'accés per anar a l'institut, amb una part escrita i una altra d'oral. Va parlar de la "relació amb l'institut vell, del carrer de la Forca, d'on va sortir Donya Carmen" "al 1910. Va recordar com l'Eiximenis "esdevingué aviat una escola famosa gracies a l'esforc i entusiame de personal docent i de l'Ampa, la primera de Girona" .
Guillem Terribas, llibreter conegut més enllà del barri de l'escola, té passat com a pare de l'Eiximenis, i va voler recordar a Maria Ros com "una dona extraordinària, una senyora de Banyoles, molt elegant i gran lectora que va crear un estil d'escola". També va recordar a la Montserrat Mestres com "la primera mestre d'enregistarar en vídeo als seus alumnes". També va tenir paraules per "en Soler, el primer director i per l'Antoni Domènech, home prestigi com a mestre a Celrà, "progre"i que va fer la gran aportació de l'estudi de la natura". Referint-se a l'actual direcció va dir: "aixecar un edifici es dificil però mantenir-lo ho és encara més.".
16 de març del 2008
Carta d'agraïment a l'Escola en el seu Centenari
CARTA D'AGRAÏMENT A L'ESCOLA EN EL SEU CENTENARI (format PDF)
28 de febrer del 2008
"Llarga vida a l'Eiximenis!"
Marquès va començar la seva conferència explicant com era la Girona dels primers anys del segle XX, amb només 17.000 habitants i on el 60% de la població era analfabeta. A les escoles hi havia pocs nens i menys nenes "per què havien d’anar-hi si acabarien fent de mestresses de casa?" va aclarir el ponent. És en aquest context en el que Doña Carmen, la fundadora i directora en els primers 36 anys de l'Eiximenis, obre l’escola amb el finançament del seu pare, un constructor de la ciutat, i l’ajuntament.
Marquès va recordar les dificultats educatives durant les dictadures de Primo de Rivera i de Franco enfront de l'impuls pedagògic de la república i de l'actual període democràtic. "Els anys en pau de la república varen ser anys magnífics per les escoles ja que es pensa que el nen és el primer ciutadà del país", va recordar Salomó Marquès. El repàs històric es va completar amb la construcció de l'actual edifici, a principis dels cinquanta; la recuperació de l’educació en català per la tossuderia de la directora Maria Ros; l'obtenció el 1981 del premi Baldiri Reixach; l’elecció democràtica del primer director l'any 1983 -Josep Soler- i la formació del primer Consell Escolar, tres anys després. "En cent anys, l'Eiximenis ha tingut només sis directors, un miracle!", va ironitzar Salomó Marquès.
Abans de la conferència, varen haver-hi els discursos oficials de la inauguració. El conseller Ernest Maragall va assegurar que "la ciutat no seria la mateixa sense l'Eiximenis ja que aquesta escola ha format el caràcter de Girona", el va posar com exemple d’escola pública “per la seva ambició i el seu ànim” i que havia volgut assistir a l'acte "com a reconeixement del país a les meravelles que tenim". L’alcaldessa Anna Pagans va combinar paraules de nostàlgia personal "la meva àvia va fer-hi pràctiques de mestre i jo vaig ser-ne alumne des dels 3 anys", amb un discurs més oficial recordant que l’Eiximenis és un "exemple de l’impuls de l'escola pública a la ciutat, fidel a un ideari que continua suposant un veritable orgull ".
La directora de l'Eiximenis, Maria Lluïsa Bonmatí, va destacar l’esperit de la fundadora de l’escola que volia que els seus alumnes aprenguessin a “saber, a fer, a ser i a conviure”. Va agrair la feina del seu equip de mestres i l’esforç de tota la comunitat educativa de l’Eiximenis en l’empeny de la organització del centenari. L’acte va acabar amb una copa de cava dels assistents al hall del Saló de Descans.
27 de febrer del 2008
Ha començat el Centenari!
25 de febrer del 2008
Acte inaugural del l’any del Centenari de l'escola Eiximenis
Acte inaugural del l’any del Centenari de l’escola Eiximenis amb la participació de la
Sra. Anna Pagans, alcaldessa de Girona i del Sr. Ernest Maragall, conseller d’Educació
de la Generalitat de Catalunya.
Conferència:
“L’educació del segle XX a Girona” a càrrec del Sr. Salomó Marquès, pedagog.
18 de febrer del 2008
L'Eiximenis fa 100 anys
Tots els actes estan oberts a la comunitat educativa, exalumnes i públic en general i aquesta web està oberta a les vostres aportacions: Comentaris, records viscuts, fotografies....
És la web del Centenari de l’Eiximenis